Plexi lap vágása — lépésről lépésre (és az elkerülendő hibák)

A plexi egy igen népszerű anyag, ami nem is csoda, hiszen rengeteg felhasználási területe ismert.

Emellett dolgozni is rendkívül egyszerű vele, többféleképpen is feldolgozható:

  • Átfúrható
  • Vágható
  • Fűrészelhető

A plexi lap vágását tehát érdemes (és fontos) lehet megismerni, amennyiben ezzel a népszerű anyaggal szeretnénk dolgozni a későbbiekben.

A plexi tábla

plexi lap vágás

Sokan nem tudják, de a plexi üveg valójában se nem plexi, se nem üveg.

Az anyaga igazából műanyag — úgynevezett polimetil-metakrilát, amit köznéven akrilüvegnek vagy PMMA-nak nevezünk.

A “plexi” pedig valójában egy bejegyzett márkanév, ami népszerűségének köszönhetően (hasonlóan például a “photoshopoláshoz” vagy a “guglizáshoz”) elterjedt a köztudatban.

A plexi üveggel történő munka — például a plexi vágás — nagyon hasonló a fához, ezért ha valaki ügyesen bánik a különböző faanyagokkal, annak nem lesz nehéz megtanulnia a plexivel történő munkát sem.

A legfontosabb és egyben leggyakoribb munkafolyamat kétségtelenül a plexi lap vágása.

Plexi lap vágása

A plexi lap vágásakor nagy figyelemre van szükség, hiszen az akrilüveg rendkívül törékeny, könnyen reped és nagyon egyszerűen megkarcolható.

A legtöbb esetben védőfóliával együtt értékesítik — ezt célszerű lehet rajtahagyni a vágáskor, így csökkentve a törés, repedés vagy karcolódás esélyét.

A vágáskor a leggyakoribb probléma az szokott lenni, hogy maguk a vágások nem tiszták. Amint az lejjebb látható lesz, ebben az esetben sincs gond, hiszen a csiszolópapír képes könnyedén megoldani a problémát.

A plexi lap vágás menete így fest lépésről lépésre:

1. lépés: Rögzítsük a plexi táblát a munkalapra, de ügyeljünk arra, hogy egy ronggyal vagy más anyaggal megvédjük a karcolódástól vagy más sérülésektől a munkalapon történő elhelyezésekor.

2. lépés: Jelöljük be az elválasztó vonalakat (lágy ceruzával), majd egy vonalzó segítségével karcoljuk meg többször az akrilüveget. Természetesen minél vastagabb a plexi lemez, annál vastagabb karcolásokra lesz szükség (ez a leírás a vékony, 4 mm-nél vékonyabb plexire vonatkozik).

3. lépés: Az elmélyített karcolásokat helyezze úgy az asztal szélére, hogy enyhe nyomás segítségével szét tudjon válni a plexi lap két oldala.

4. lépés: A vágás végeredménye jó eséllyel nem lesz teljesen tiszta, ezért célszerű utómunkát végezni a plexilapokon — például csiszolással.

A plexi lap vágását általában fűrésszel szokták végezni, ám a vékonyabb tábláknál késsel is végezhető a folyamat!

Az előző, lépésről lépésre levezetett útmutató a vékony polikarbonát lemez vágására vonatkozik.

Plexi vágás vastagabb lapok esetében

Amennyiben a plexi vastagabb, mint 3 milliméter, abban az esetben mindenképpen fűrészre lesz szükség, illetve munkavédelmi ruhára is (pl.: porvédő maszkra, vágásálló kesztyűre, stb.). Ez utóbbiakat célszerű lehet a késsel történő vágáskor is használni!

A vastag lapoknál már nem elég az alájuk helyezett rongy — mindenképpen fadarabokra lesz szükség, amelyek nem túl vastagok ahhoz, hogy a vágás közben a plexi berepedjen a felülről érkező nyomás hatására.

A fűrészt alacsony vagy maximum közepes fokozattal érdemes használni, és nagyon fontos arra is figyelni, hogy a vastagabb lemezek ne tudjanak túlhevülni a fűrészgéptől.

További jó tanács még, hogy a vágási munkálatokat egyszerre érdemes elvégezni, a megszakítás ugyanis rontja a munka minőségét, a szélek tisztaságát és az élek egyenességét.