Expandált lemez, az építőipar aduásza

Mi az az expandált lemez?

Vágott és hálóvá feszített fémlemez.

A lemez különböző formákká húzható ki. A rácsos vaslemez a nyitott területekkel arányosan lehetővé teszi a víz, a fény és a levegő áthaladását. A tervezett alkalmazás területének megfelelően különböző vastagságú fémek és hálózat minták alakíthatóak. Legjellemzőbb minták között találhatjuk a gyémánt, a hatszögletű, a rombusz, a négyszög és a hullám mintát.

Anyaga lehet acél, nemesacél, horganyzott acél, alumínium, sárgaréz és rozsdamentes acél.

Az expandált lemez felhasználása

Sokrétű alkalmazási lehetőséggel bír. Használható betonozáshoz, épületekben, bútorokhoz, utak építéséhez, kazánokhoz és gépjárművekhez. Funkcióját tekintve többek között lehet homlokzati burkolat, hőszigetelő, lépcső, térelválasztó elem, takaróelem, de akár dekoráció is. Gyakran használják merevítésre vagy csúszásmentes felület biztosítására.

Miért érdemes ezzel az anyaggal dolgozni?

Az expandált lemez, a fent már említett kedvező tulajdonságai révén sokoldalúan felhasználható az építőiparban. A különböző felhasználási területeken más-más előnyei mutatkoznak meg.

Erősen ellenáll a külső behatásoknak, jól bírja a súlyok által ráhelyezett nyomást. Emellett más anyagokkal is jól kombinálható, így alkalmas azok megerősítésére is.

A feszített, levegős felépítésének köszönhetően jóval könnyebb, mint egy hagyományos fémlemez és használata is sokoldalúbb. Kis súlya révén egyszerűen szállítható.

Mintázatának köszönhetően rendelkezik azzal a speciális tulajdonsággal, hogy egyik oldalán nem lehet átlátni, másik oldala viszont kilátást biztosít. Így tökéletes megoldás lehet takarásként, illetve árnyékolónak is.

Javíthatják az akusztikát, valamint jó elektromos és hővezető képességgel bírnak.

Végső, de nem utolsó sorban előállítása költséghatékony, ráadásul gyártása során nem keletkezik felesleges hulladék, így nem terheli a környezetet.

Az expandált lemezeket akár személyre szabott méretben is lehet rendelni, egyedi igények alapján. Ára a lemez vastagságától, a mintázattól és az alapanyag típusától függ.