Élhajlítás: eljárások és technológiák

Az élhajlítás, vagy lemezhajlítás egy komplex feldolgozási folyamat. A lemezeket, csöveket sokszor kell a megfelelő szögben, vagy ívben meghajlítani. Így különböző eszközöket, szerkezeteket, kreatív design elemeket lehet létrehozni. Mindez professzionális eszközöket, és magas szakértelmet igényel. Élhajlítási, lemezmegmunkálási eljárások napjainkban.

Az élhajlítás jelentése

Az élhajlítás a fémlemezek egyik speciális megmunkálási módja. A fő cél, hogy a képlékeny anyagú munkadarabokat forgácsolás nélkül is a szakmai, műszaki rajz követelményeinek megfelelően alakítsuk. Az anyag külső rétege megnyúlik (nyújtás), belső rétege pedig rövidebb lesz (zömítés). Gépalkatrészek, hegesztett szerkezetek, vagy akár edzőtermi gépek alkatrészeinek gyártásához is szükség lehet rá. Összességében az egyik legfontosabb lemezfeldolgozási folyamat napjaink formázási technológiái közül.

Élhajlítás, lemezmegmunkálás a gyakorlatban

Az élhajlítás a gyakorlatban precizitást, pontosságot igényel. Ideértve a szögtartomány-, és a méretek tartását is. A lemezmegmunkálás egyik legfontosabb területe pedig maga a CNC élhajlítás. A technológia alkalmazásával a bonyolult élhajlítási feladatok is elvégezhetők. Az élhajlított lemezek pontossága mindennél fontosabb, ugyanis az alkatrészeknek tökéletesen illeszkednie kell a hegesztett szerkezetek többi eleméhez.

Érdemes tehát professzionális technológiát, CNC vezérlésű, lemezmegmunkálási gépeket alkalmazni. Ipari szinten leginkább élhajlító gépet szokás még használni, de időnként egyszerűbb kézi élhajlítókkal is jól lehet dolgozni.

Az eljárási módokat illetően a lemezek hajlíthatók hidegen és melegen is. A hajlítás keresztmetszetének alakváltozása függ a hajlítási sugártól, annak szögétől és a munkadarab vastagságától is.

Nagyobb lemezeket lemezhajlítógépen célszerű hajlítani. Ilyenkor a lemezt az előrajzoláshoz illeszkedve a gép alsó és belső befogópofái közé kell helyezni, majd a két pofát összeszorítani. Ha ezzel megvagyunk, forgassuk el a hajlítópofát, és a felső befogóba helyezett léc körül meghajlíthatjuk a lemezt. Egy ilyen géppel éles sarkú hajlítások is végezhetők.

Reklámfelületek, design elemek készítése

Mi a GBAM-nál olyan profi élhajlító gépekkel dolgozunk, mint például a 3.000 mm-es (hajlítási hosszúság) Metallkraft lemezhajlítója. A hajlítógép masszív kialakítása és erős konstrukciója lehetővé teszi a magas terhelhetőséget, és hosszú élettartammal bír. Szakértő kollégáink az elmúlt húsz évben több projektet is megvalósítottak, amelyek során egyedi reklámépítészeti megoldásokat, design elemeket készítettek.

A professzionális infrastruktúra, a legjobb minőségű gépek és eszközök mellett a magas szakmai hozzáértés garantálja, hogy minden feladat a lehető legmagasabb minőségben készüljön el. Amennyiben felkeltettük érdeklődését, örömmel állunk rendelkezésére. Keressen minket bátran elérhetőségeink egyikén!