Stancolás jelentése: mire jó a stancolás?

Bár egyre inkább háttérbe szorulnak manapság a szórólapok és flyerek, egy-két jól sikerült, érdekes dizájnnal rendelkező darab még mindig el tudja érni a célját: a figyelem felkeltését.

Ahhoz, hogy a szórólap ne egyből a kukába kerüljön, formabontó ötletre van szükség – szó szerint. Nem feltétlenül a szöveg vagy a színek, hanem maga a papír formája is lehet legalább annyira egyedi, hogy garantálja a figyelmet.

Stancolás, perforáció, bígelés: különbségek

A fenti fogalmak gyakran előfordulnak egy nyomdai megrendelés során. Sokszor előfordul viszont az, hogy a megrendelő nem is arra gondol, amit valójában rendelni szeretne, ezért rosszul adja le a rendelését.

Vannak apró eltérések, amikor például az ügyfél matt műnyomó papír helyett egy ofszet papírt kér matt műnyomással – ilyenkor érthető, hogy pontosan mire is gondolt, de mégsem helyes a megfogalmazás.

Viszont, abban az esetben, ha bígelés helyett perforálást kér valaki, akkor nagyobb probléma is történhet.

A bígelés csak előhajlítást jelent

A perforáció tulajdonképpen a papír könnyű téphetőségét teszi lehetővé, úgy, hogy a papírt bizonyos helyeken egy szerszám gyengíti, bevágásokat helyez el. Ezzel szemben a bígelés előhajlítást jelent, amikor a papírt hajtáskönnyítő technikával látják el, így hajtási vonalak jelennek meg rajta.

Közel sem mindegy tehát, hogy a papír bígelve, vagy perforálva van-e.

A stancolás jelentése

A stancolt jelentése egyszerű: a stancolás magát a papír alakját határozza meg. Stancolás segítségével a papír igazán egyedi formát kaphat. A kör alakú szórólapok, a lekerekített szélek, sőt, akár a térbeli mesekönyvek is stancolással készülnek.

A stancolás leggyakoribb esetei:

  • egyedi méretű, alakú dobozok
  • matricák és névjegykártyák
  • mappák
  • esküvői meghívók, ültetőkártyák
  • arculati anyagok, brossúrák
  • egy hagyományos szórólap helyett egy kirívó kiáltvány készíthető el így.

Papír stancológép / stancszerszám

A stancolás arra alkalmas stancszerszámmal történik. A stancológép beállítása mindig az ügyfél igényeitől függ: történhet ütéssel, nagy nyomás kifejtésével: ilyenkor úgy működik mint egy bőrlyukasztó szerszám. 

A stancoló emellett borotvaéles késekkel tudja levágni és lekerekíteni a sarkokat, vagy kicsípni egyes darabokat a papírból. Fontos, hogy az eltompult éleket folyamatosan cserélni kell.

A stancolás síkstancológépen vagy hengerstanc gépen is történhet.

Lézeres stancoló

A lézeres stancoló jelentősen könnyíti az eljárást: bár a gép drága, a fenntartási költség alacsony, és olyan apró vágások, nüansznyi formák is kivághatók lézerrel, amire a kés sem képes. Akár csak a lézervágás, a lézeres stancolás esetében sincs számottevő amortizáció, ezáltal nem kell tartani attól, hogy rossz lesz a végtermék minősége.

Stancolási módszerek: mi a stancolás folyamata?

Ahogy korábban tisztáztuk, a stancolás lényegében egy szétválasztó módszer, amelyben a megmunkálandó anyag vagy felület egy gyors lökéssel átvágásra kerül. Nézzük, milyen különböző technikák léteznek ennek elvégzésére.

Stancolt munkadarab előállítása síkstancoló gép segítségével 

Ezzel az eljárással nagyszerű minőségű stancolás érhető el, melynek során a két sík felületen egyszerre történik meg a stancolás a megmunkálandó ív teljes egészén. Hátránya, hogy nagyméretű gép szükségeltetik hozzá.

Papír stancolás hengerstanc gépen 

A stancolás ebben az esetben nem egyidejűleg történik a megmunkált felület teljes egészén. Ennek következtében az eljárás erőszükséglete alacsonyabb a síkstancoláshoz képest, ugyanakkor magában hordozza a pontatlanság veszélyét, hiszen az ív elmozdulhat a stancolás során. 

Lyukasztás, lyukperforálás és saroklevágás

A fenti műveletek hasonlóan a stancolási technikák közé esnek, ugyanakkor tudni érdemes a köznyelv leggyakrabban a henger- vagy a síkstancolásra utal stancolás gyanánt.

Tudnivaló a grafikusoknak: a stancrajz, stancforma

Kétféle eshetőség van: amikor a grafikus pontosan tudja, hogy mit szeretne, viszont az annyira egyedi, hogy pontos stancrajzot kell készítenie a nyomda számára, hogy miként lesz ugyanolyan a kiadvány, mint amit ő megálmodott. Ilyenkor érdemes a nyomdával előre egyeztetni, hogy megfelelő formátumban és jelzéssel készüljön el a stancrajz.

A másik, egyszerűbb megoldás, hogyha inspiráció híján a nyomdát kéri meg a grafikus arra, hogy küldjön neki stancformákat. Ilyenkor a nyomda egyértelmű útmutatást is küld a tervezőnek. 

Ha Ön is egyedi megoldásokban, formabontó prospektusokban, izgalmas szórólapokban gondolkozik, vegye fel velünk a kapcsolatot!