Stancolás jelentése: mire jó a stancolás?

Bár egyre inkább háttérbe szorulnak manapság a szórólapok és flyerek, egy-két jól sikerült, érdekes dizájnnal rendelkező darab még mindig el tudja érni a célját: a figyelem felkeltését.

Ahhoz, hogy a szórólap ne egyből a kukába kerüljön, formabontó ötletre van szükség – szó szerint. Nem feltétlenül a szöveg vagy a színek, hanem maga a papír formája is lehet legalább annyira egyedi, hogy garantálja a figyelmet.

Stancolás, perforáció, bígelés: különbségek

A fenti fogalmak gyakran előfordulnak egy nyomdai megrendelés során. Sokszor előfordul viszont az, hogy a megrendelő nem is arra gondol, amit valójában rendelni szeretne, ezért rosszul adja le a rendelését.

Vannak apró eltérések, amikor például az ügyfél matt műnyomó papír helyett egy ofszet papírt kér matt műnyomással – ilyenkor érthető, hogy pontosan mire is gondolt, de mégsem helyes a megfogalmazás.

Viszont, abban az esetben bígelés helyett perforálást kér valaki, akkor nagyobb probléma is történhet.

A perforáció tulajdonképpen a papír könnyű téphetőségét teszi lehetővé, úgy, hogy a papírt bizonyos helyeken egy szerszám gyengíti, bevágásokat helyez el. Ezzel szemben a bígelés előhajlítást jelent, amikor a papírt hajtáskönnyítő technikával látják el, így hajtási vonalak jelennek meg rajta.

Közel sem mindegy tehát, hogy a papír bígelve, vagy perforálva van-e.

A stancolás jelentése

A stancolás viszont magát a papír alakját határozza meg. Stancolás segítségével a papír igazán egyedi formát kaphat. A kör alakú szórólapok, a lekerekített szélek, sőt, akár a térbeli mesekönyvek is stancolással készülnek.

A stancolás leggyakoribb esetei:

  • egyedi méretű, alakú dobozok
  • matricák és névjegykártyák
  • mappák
  • esküvői meghívók, ültetőkártyák
  • arculati anyagok, brossúrák

Stancológép / stancszerszám

A stancolás arra alkalmas stancszerszámmal történik. A stancológép beállítása mindig az ügyfél igényeitől függ: történhet ütéssel, nagy nyomás kifejtésével: ilyenkor úgy működik mint egy bőrlyukasztó szerszám. 

A stancoló emellett borotvaéles késekkel tudja levágni és lekerekíteni a sarkokat, vagy kicsípni egyes darabokat a papírból. Fontos, hogy az eltompult éleket folyamatosan cserélni kell.

A stancolás síkstancológépen vagy hengerstanc gépen is történhet.

Lézeres stancoló

A lézeres stancoló jelentősen könnyíti az eljárást: bár a gép drága, a fenntartási költség alacsony, és olyan apró vágások, nüansznyi formák is kivághatók lézerrel, amire a kés sem képes. Akár csak a lézervágás, a lézeres stancolás esetében sincs számottevő amortizáció, ezáltal nem kell tartani attól, hogy rossz lesz a végtermék minősége.

Tudnivaló a grafikusoknak: a stancrajz, stancforma

Kétféle eshetőség van: amikor a grafikus pontosan tudja, hogy mit szeretne, viszont az annyira egyedi, hogy pontos stancrajzot kell készítenie a nyomda számára, hogy miként lesz ugyanolyan a kiadvány, mint amit ő megálmodott. Ilyenkor érdemes a nyomdával előre egyeztetni, hogy megfelelő formátumban és jelzéssel készüljön el a stancrajz.

A másik, egyszerűbb megoldás, hogyha inspiráció híján a nyomdát kéri meg a grafikus arra, hogy küldjön neki stancformákat. Ilyenkor a nyomda egyértelmű útmutatást is küld a tervezőnek. 

Ha Ön is egyedi megoldásokban, formabontó prospektusokban, izgalmas szórólapokban gondolkozik, vegye fel velünk a kapcsolatot!