A lézervágás technológiája és típusai

A lézervágás az egyik legmodernebb, ezáltal legjobb minőségű vágási technológia. A pozicionálási pontosság rendkívül magas: szinte bármilyen formát életre hívhatunk három dimenzióban. Főleg fém- és plexi lapokat szoktak lézerrel vágni. Ha igazán egyedi, nehezen vágható formát terveztél, melyet reklámtáblának, vagy bármilyen marketing eszköznek szánsz, a lézervágás mindig egy jó opció lesz.

Fém lézervágás

A lézervágás termikus és gőzölögtető vágás. Azaz hő alapján működik, az anyaggal mechanikus érintkezés nincsen: a magas hőhatás miatt a lézer ahol érintkezik az anyaggal, ott megolvasztja. A lézervágó gép képes olyan magas teljesítménnyel egy adott pontba fókuszálni a lézersugarat, hogy a fém a vágási területen nem csak megolvad, hanem el is párolog.

A lézervágás leggyakoribb területe az ipari fémek megmunkálása: szerkezeti acélok, alumínium és rozsdamentes lemeztáblák illetve csövek vágásakor használják. 

Két típusa van:

 • Oxigénes lézervágás: a lézersugár felhevíti a fémet gyulladási hőmérsékletre, majd a kialakított résen keresztül a gép oxigént juttat az anyag belsejébe, hogy táplálja az égést. Normál acéloknál alkalmazható.
 • Nitrogénes lézervágás: a nitrogén felhasználásával jön létre az az ideális környezet, amelyben a lézersugár nagy energiát képes leadni. Ez esetben a lézer olvadási hőmérsékletre hevíti az acélt, majd a (semleges) nitrogén segédgáz segítségével, nagy nyomással (15-25 bar) a megolvadt anyagokat “kitisztítja” a gép a vágási résből. Rozsdamentes acéloknál szokták alkalmazni.
 • Szublimációs vágás: ez az eljárás rendkívül finom vágási feladatoknál kerül alkalmazásra, melynek kivitelezéséhez kiváló minőségű vágóélek szükségesek. Ebben az esetben a lézer nem olvasztja meg az anyagot, hanem “csupán” elpárologtatja azt. Nitrogént, argont vagy héliumot használnak vágógáznak.

Különleges fémeknél, mint például a titán nitrogén helyett argon gázt használnak. 

Fém lapok legfeljebb 25 mm-ig vághatók lézerrel.

Plexi lap vágása lézerrel

Szublimációs vágást olyan anyagoknál használnak, melyeknek nincsen olvadáspontja. Ilyenek a fa, műanyag, kerámia, karton, vagy a bőr. Szublimációs eljárás során az anyag szilárd halmazállapotúból egyből gáz halmazállapotúra változik.

Plexi vágás esetében az anyag maximum 30 mm vastagságú lehet. A PVC, habosított PVC vágása azonban ezzel a technológiával már nem lehetséges.

A plexin kívül ezzel az eljárással történik a textíliák, farmerek, stb. vágása is: a ruhaiparban is nagyon gyakori a lézervágás használata.

Lézervágó gép előnyei

 • Mivel nincsen mechanikai érintkezés a termékkel, ezért sorjamentes a vágás
 • Tehát nincs szükség a vágási felület további megmunkálására (sima élek)
 • A pozicionálás pontossága 0.01 milliméter
 • Keskeny vágórés, biztosítja a kontúrmentességet
 • A gép akár 1 tonnás munkadarabot is képes megmunkálni
 • Rugalmasság: bármi megtervezhető és kialakítható lézervágással
 • Gyors: akár 500mm-t is képes megtenni másodpercenként. Ezt a gyorsaságot egyik vágási technikának sem sikerül megközelíteni.
 • Az ipari munkálatok során leggyakrabban használt anyagok, mint az alumínium, nemesacél, acél, üveg, műanyag, fa és kerámia lézerrel nagyszerű minőségben vágható.

A lézervágás nem csak a vásárlónak, de a kivitelezőnek is megtérülő befektetés: a gépek lassú elévülésűek, és nincs hozzájuk külön szükség szerszámra, kopó eszközre. Nincs szükség mozgató gépekre sem, hiszen a vágandó anyag pozíciója nem változik a folyamat során. Fontos megemlíteni azt is, hogy lézervágás során alig képződik fémhulladék, így mind az anyagot nagyobb hatékonysággal használja fel, mind a munkakörnyezet is tovább marad munkaképes a hulladék hiányában.

Nem csak porral nem jár a lézervágás folyamata, de a hagyományos gépekhez képest szinte hangtalan. A lézer némán teszi a dolgát.

A gyorsasága és pontossága miatt, amihez alacsony hibaszázalék társul, időben is jól kapacitálható lesz a lézervágás. 

Vannak továbbá olyan anyagok, mint például az ezüst, ami csak lézerrel vágható, hiszen hőelvezető képessége nagyon jó. Emiatt a vágása is költségesebb, más vágási technológiák viszont még nehezebben – vagy egyáltalán nem – érik el a vágáshoz szükséges hőfokot.

Lézervágás folyamata

A lézervágás a fókuszált lézersugár és a megmunkálni kívánt darab között fennálló kölcsönhatásként zajlik le. A folyamat precízen és biztonságosan megy végbe, melynek során több alkotórész és egyéb segédeszköz kerül alkalmazásra. A fókuszáló optika a lézersugarat a megmunkálni kívánt helyre irányítja. Ezt követően találkozik a lézersugár a megmunkálási darabbal és melegíteni kezdi azt addig, amíg az olvadni vagy párologni nem kezd. A vágásrés tisztítása, azaz a keletkezett olvadékanyag vágógáz segítségével kerül eltávolításra. 

Lézervágás árak

Mitől függ a lézervágás ára?

 • A munkadarab paramétereitől: hosszúság, szélesség, vastagság
 • A munkadarab anyagától: plexi, fém, ezüst, stb.
 • Darabszámtól
 • A kívánt végeredmény részletességétől, egyediségétől (műszaki előkészítés idejétől)

A fenti dimenziók miatt a lézervágás árak minden esetben egyedien kerülnek kiszámításra.