Korcolt lemez (bádog lemez) fajták tudnivalói

A korcolt bádog az egyik legnépszerűbb megoldás az új- és használt ingatlanok tetőfedéséhez.

Több féle bádog lemez fajta létezik, például:

  • Alumínium
  • Réz
  • Horgany (titáncink)
  • Acél

Az alapanyag kiválasztása szinte minden esetben a tetőszerkezettől függ.

Amit a korcolt bádogról tudni érdemes

bádog tető

Bár sok gyártótól halljuk azt, hogy a bádog tető egy modern megoldás, valójában már évszázadok óta dolgoznak vele a szakemberek.

A korcolt lemezfedés talán legfontosabb kérdése minden esetben az, hogy milyen tetőszerkezetre kerül fel?

A bádog lemez fajták ugyanis aszerint kerülnek kiválasztásra, hogy milyen formájú, ívű, illetve vízzárású megoldásokra van szükség az adott ház esetében.

A bádog tető kialakításánál rendkívül fontos, hogy hosszú évekig, akár évtizedekig ellenálljon az időjárás viszontagságainak. Emellett minél kisebb a tömege az adott lemeznek, annál kevésbé terheli a tetőszerkezetet.

Az alapanyagok kiválasztásánál persze az is fontos, hogy az adott elem mennyire hajlítható, formálható — vagy éppen megfizethető. A réz ugyanis manapság rendkívül drága, ezért egyre ritkábban használják az olyan (szintén) időtálló anyagokhoz képest, mint az alumínium vagy az acél.

Az elkészült bádog lemezeket a szakemberek legtöbbször a helyszínen illesztik össze, ám előfordulhat, hogy a gyártótól már előkészített korcolással érkeznek meg — ebben az esetben az épület pontos paraméterei alapján készül el a végleges lemez.

Utóbbi módszer óriási előnye, hogy jelentősen felgyorsítja a tetőfedési folyamatot.

Korcolt lemez készítése

A korcolás lényegében a lemezek egymásra hajlítását jelenti.

Maga a korcolt lemezfedés menete a következő:

1. lépés: A lemezek egymásra illesztése előtt apró tartófüleket, úgynevezett “férceket” rögzítenek a hordozófelületre. A fércek között megkülönböztetünk csúszófércet (ami leszorítja a lemezt, de engedi a szabad hőtágulást) és állófércet (ami a lemez lecsúszását akadályozza meg).

2. lépés: A fércekből csúszófércet, illetve állófércet is használnak — előbbi a lemezek leszorítását végzi, ami kialakítja a vízzárást, míg utóbbi a lemezet lecsúszását akadályozza meg.

3. lépés: Ez után a bádog lemezek széleinek felhajlítása történik.

4. lépés: A felhajtott éleket nekiütköztetik a férceknek.

5. lépés: Egy erre a célra kifejlesztett eszközzel (korcológép) összecsavarják, azaz összekorcolják a felhajlított részeket és a férceket.